tisdag 5 januari 2010

Regretto 7C+ FA?

Regretto 7C+. Kjugekull, Sweden from Jens Jørgensen on Vimeo.


Som lovet er her videoen af Regretto 7C+. Problemet er med stå/hopstart, men en Sit Start vil være mulig for de ekstra stærke!
Som beskrevet tidligere ligger problemet på det store blok til venstre for Stress 7B (I-8:H1, i guiden).

13 kommentarer:

lajfstajl sa...

Wow!!! ser absolut fantastiskt ut! Bra Claus!!!

René Thyme sa...

Hvad siger du Kalle... er det en ny FA? og hvordan går det i frankrig?

Harald sa...

Snyggt! Stort grattis!
Vad jag vet så är det en nytur. Jakob Andrén och jag körde lite på den för många år sedan men det var lite oklart hur snart man kunde/skulle/måste gå ut på slabbet. Som Claus klättrar den ser det väldigt självklart ut. Vi var uppenbarligen inte tillräckligt starka :-)

Avslutar den med att man toppar ut eller är det escape till trädet?

Claus Vedel sa...

Om man topper ud eller går til træet med det samme gør ingen på hvor svær den er at klatre.
Så det synes jeg man skal selv om. Jeg gik i træet da der var sne og is på toppen af stenen.
Hvis der ikke er sne og is næste gang jeg laver den, vil jeg nok løbe helt op på stenen og nyde udsigten ; )

Glæder mig til at høre om repetetioner!
-God fornøjelse : )

Jakob sa...

Mycket stiligt. Ser ut som en självklar lösning. Som Harald sa - det var nypet som brast.

Hej förresten Harald!

Anonym sa...

Grattis grattis !!!! snygg escape, har inte tänkt på det men kanske skulle vi här uppe ta efter er skåningar/danksar och ha rep på highballs så vi slapp göra läskiga utsteg.
Per

Harald sa...

@Per: "Repet" är en vanlig nylonlina som har suttit där i minst 10 år och är inte uppsatt av någon klättrare (vad jag vet).
Det är för mig helt nytt att det skulle vara någon slags "skånsk standard" att använda rep på highballs. Tvärtom! "Dansk standard" är att sätta upp en massa hårda problem som vi Skåningar inte klarat av att göra :-)

Förstabestigaren har ju alltid rätt att själv definiera hur ett problem börjar eller slutar men personligen tycker jag att alla problem skall toppas ut. Om utsteget är blött/isigt/soligt/mossigt så kommer jag tillbaka när det är bättre förhållanden. I det här fallet var jag osäker på om problemet var "möjligt" att "toppa ur" eller om problemet slutade på kanten (jfr Frankenjura mm). I sådant fall är ju en escape till trädet mer naturligt än att droppa/hoppa från kanten.

@Claus. Är detta en korrekt problembeskrivning av Regretto: "Klättra på vänster sida om areten upp till kanten. Avsluta via svaet eller via trädet till höger."?

Claus Vedel sa...

Jeg oplever at boulderproblemet er slut når man holder i øverste kant og står på slabet.

Hvis den brede befolkning mener at man skal gå op på stenes absolutte top, før man har toppet et problem, så er det fint med mig at der ikke har været et FA af dette problem endnu.
Den mantel henover kanten som jeg ikke laver på filmen, er ikke sværere end min bedstefar med rullator kan lave den. Det jeg mener er at klatringen er slut når man står hvor jeg står og at gå op på toppen af stenen er en formalitet som man kan vælge at gå op i eller ikke gå op i.


For mit vedkommende er det vigtige at her er en ny mega fed linje som er vildt sjov at klatre. -Den vil jeg gøre opmærksom på og anbefale folk til at prøve. Det er efter min mening i top 5 af de fineste problemer at klatre kjuge.

Om mit navn kommer på som den der åbnede problemet er ligegyldigt. Det vigtige er at folk prøver problemet.

Hvis man spørger mig hvordan problemet går, så går det som på videoen.
Hvis folk mener det er forkert/ufærdigt/mindre tilfredstillende osv, så lad os vente med at sige problemet er åbent og vente til der er en person som er gået det sidste stykke til toppen.


PS: Harald du er stærk nok til at klatre den;-)

Anonym sa...

Alla problem på kjuge skall enligt guideboken sluta på toppen, varför skulle denna vara ett undantag ?

Harald sa...

@Anonym: "Samtliga problem slutar ståendes på toppen av problemet om inget annat anges". "Kontinentala Influenser" i Torsebro är ett exempel på ett problem som inte slutar på toppen. Det finns säkert fler. Jag har visserligen skrivit boken men det är knappast jag som bestämmer hur en förstabestigare skall klättra sitt problem. F.ö. är det dåligt att inte våga stå för sina åsikter. Utan undantag!

@Claus: Din prestation och problemet är fantastiska. Det kan ingen ta ifrån dig. Om Regretto per definition slutar på kanten så har du gjort problemet, även om jag kan tycka att ett sådant definierat slut på en snygg linje sänker kvaliteten.

I en mer allmän etisk diskussion så menar jag att problemet med ett resonemang som att "min morfar med rollator kan klara det" är att det är en glidande skala med diskussionsutrymme: HUR lätt är det? Superduperlätt, Jättelätt, Lätt eller kanske bara Ganska lätt? Kan alla klara det? Men om man är sjukt pumpad då?
Sen har man ju aspekten att det oförutsedda alltid kan inträffa: "Visserligen halkade jag av utsteget men hade jag inte halkat så hade jag klarat problemet och därför kan jag ticka den för utsteget var jättelätt, eller i alla fall ganska lätt." Samma resonemang gäller på DAB, blöta grepp etc etc. Det finns inga gråzoner.

Jag är naturligtvis helt övertygad om att du hade toppat ut Regretto om det inte varit snö och is på toppen och skulle jag toppa ur Regretto före dig så skulle jag ändå aldrig ha mage att ta ifrån dig en historisk FA på Kjuge.

Claus Vedel sa...

Nåh, men jeg må se om ikke jeg får tid til at komme til Kjuge i februar hvis der ikke er sne på det tidspunkt og forhåbentlig klatre problemet igen og gå det sidste stykke op på toppen så alle er glade og tilfredse.
Hvis nogen gør det inden da har vedkommende lavet en ny FA på Kjuge og alt er godt.

Forresten er toppen (fra det definerede slutgreb til toppen af væggen) på Kontinentale Influenzer mega fed! har været tæt på at lave den... Håber det lykkedes. Vil varmt anbefale jer at prøve! :)

lajfstajl sa...

Claus, it's all about beeing first ;)

Crello sa...

A visit to Kjuge maybe? Hell Yeah!!

/Crello