tisdag 4 november 2008

Sandpåsar

Allt eftersom åren går och antalet besökare på Kjugekull ökar så kan man ana vissa mönster och trender gällande vilka problem som blir populära och vältrafikerade av olika anledningar. Största magneten är förstås fina eller roliga problem, men dragningskraften hos det där bökiga, övergraderade liggstartsproblemet som "alla andra" har tickat kan vara nog så svår att motstå.

Ett erkänt "soft" problem drar alltid mycket folk. Ett sådant problem blir raskt upphöjt till "klassiker" med många stjärnor i kanten, eftersom det alltid känns extra bra att få ticka något med hög grad. När för många har tickat det i allt för rask takt tenderar alltid de som tickade det först att förslå en nedgradering med motiveringen "-Det kändes ju soft redan när jag gjorde det för X år sedan". Problemet nedgraderas följaktligen enligt konsensus men klassikerstatusen och trafiken kvarstår.

Omvänt gäller att ett problem som har ryktet om sig att vara "sandbaggat" ofta avskräcker från alla försök till repetitioner och på Kjugekull finns säkert ett antal problem som kan anses vara "sandbaggade". Det finns i varje fall ett antal problem som har inga, eller väldigt få, repetitioner (vilket naturligtvis inte behöver ha något samband).
Bland dessa av kollektivet förträngda, och sällan repeterade, "sandpåsar" finns det kanske en och annan blivande klassiker? För att få reda på det måste vi först identifiera dessa "sandpåsar" i alla grader. Några förslag?


Inte nödvändigtvis en blivande klassiker

10 kommentarer:

Tobbe sa...

Jag säger "cacao", vet inte om den någonsin har repeterats

Climbersmedia 2008 sa...

Ghetto 7a+ med ss på absolut lägsta greppen. Hade man startat på crimperna ovanför och satt graden 6b+ hade flera klättrat den. Dags för en variant?

Nuggi sa...

Harald: Grattis med Huggsexa - 7c?

For mit vedkommende er der flere i Kjuge som er sandbagged:

1) Duke of Alba SS - 8a. Har for nylig været i Chironico og klatret No Mysteri 8a+ og Schule des Lebens 8b - Duken ss er like hård!!
2) Hundehoved - 7a. Ingen rep. endnu? Kanske 7a+/b?
3) Adamantium 7b+. Den RIGTIGE ss holder nok 7c mens "hæng start" er 7b+. Enligt mit tycke.
4) Imperator 7b+?? You must be joking! Jeg kan i hvert fald ikke lave den...

Anonym sa...

-Häleri.
-Och ett problem på samma sten som heter nåt med American Express eller credit card eller nåt liknande.
-Kung Fu el Karate Kid eller vad den heter som går rätt ut genom överhänget och upp på slabben.

Anonym sa...

Ja Häleri är nog inte mer än 6C

Oskar sa...

Martin, håller med dig om Duke of Alba ss så det är väl bara att justera upp till 8A+... Instämmer om Imperator och tycker nog även att man kan lägga till Långsamt Långsamt på listan över sandbaggade problem :)

Anonym sa...

vad är motsatsen till sandbag?

Oskar sa...

Problem som är lätta för graden...

Anonym sa...

det visste jag, frågan gäller vilket ord man skulle kunna använda?

Anonym sa...

Airbag? :)