torsdag 30 december 2010

Vinteraktiviteter del I

Work session, Sonic ss 8A from Tobias Andersson on Vimeo.På grund vår oerhörda motivation(eller snarare för att vi inte har något bättre för oss) har vi spenderat en hel del tid på kjuge senaste månaden. Detta trots att de senaste årens trend med snö på vintern, som även gör sej gällande i år, känns ovant för oss skåningar. Kanske vi helt enkelt inte har förstånd nog att hålla oss inne. Teamet består av Tobias("nittonåring med exterm utvecklingskurva"), Johan(pappaledig och nyligen återvänd skåning) och jag själv(nyss hemkommen från en deprimerande vistelse i frankrike).
Första tiden hemma för mej har mest bestått av att få tillbaka nypet och draget, och på den fronten har lunds trägrepp än en gång visat sej ovärderliga. Jag har även gjort en ny serie grepp under projektnamnet "Nu ännu mindre". Tobias är stark som fan och rev av sitten till "Duken" för några veckor sedan. Och Johan fullbordade sin comeback här om dagen med en bestigning av ovannämnda sittstarts ståstart. Men framför allt har vi gått fram och tillbaka(kanske i ett försök att hålla värmen) mellan projekten. Med i stort sett obegränsade tillgångar på tid, motivation och fingerstyrka är förhoppningarna stora om att iallafall några ska åka ner innan det blir för varmt någon gång i maj. De mest intressanta projekten är:

Huggsexa ss
Förmodling det lättaste på listan. Kan delas upp i en 7c+/8A del som leder in i ståstarten som är 7C/7C+, borde landa på 8A+ sammanlagt. En sak är iallafall som säkert, det är det bästa svåra problemt på kjuge både vad det gäller linje och moves. Klättring blir helt enkelt inte bättre än så här. Kalle var nära att göra den för två år sedan när han var ung och lovande men blir förhoppningsvis inte alltför besviken om någan annan gör den först.

En klok ko ss
Tobbes lilla baby med för kjuge ovanligt hårda slopermoves. Jag begriper mej inte på hur han gör det men han gör det iallafall. Moven är känsliga och explosiva på samma gång så det är svårt att veta hur svårt det egentligen är, men ligger nog i 8B-trakten.

La bohéme ss
En klockren linje med två långa moves på krimpar. Kompromisslös klättring, det finns liksom inget sätt som man skulle kunna komma undan med en lättare beta. Vi har gjort det första movet men det andra avisar oss gång på gång. Dessutom ligger den i ett köldhål. Skulle tro att graden ligger på 8B/8B+. Mer träning på trägreppen behövs här.

Tunn luft
Det, av oss iallafall, minst utforskade problemet på listan. Det ultimata projektet, ett stort tak högt över marken med långa moves på krimpar. Folk har stått och glott under det sedan man började klättra på kjuge. Jag har gjort första movet som består i att man tar två gaston ovanför huvudet för att sedan flytta upp en fot väldigt högt och det känns som att man går sönder invärtes. Sedan sträcker man sej ut till första krimpen i taket och faller därefter in i ett underkling, sen är det ett långt skickt till en spricka som jag tror är okej. Endast Oskar har lagt ner någon större ansträngning på det här problemet och hävdar att det är 8B+ iallafall.

Förutom projekten finns det även en del redan etablerade problem som vi inte gjort, sonic ss som det mest tilltalande och en del andra lägre problem av tvivelaktig kvalitet. Johan utnyttjade sin stora världsliga visdom(som imponerar Tobbe djupt) till att hitta en ny hälkroksbeta på ovanstående problem så nu är det bara 8A men betydligt skönare klättring. Här är en video från senaste sessionen, tyvärr var det is på de övre greppen.

http://vimeo.com/18298271

7 kommentarer:

Erik Grandelius sa...

Hur fan får man videon att synas?

Jonas J sa...

Härliga tider! Vi kommer troligtvis ned 3 coola clättrare efter nyår och undrar förstås vilka problem som är skottade? Samt om det behövs stege för att göra matador o ferdinand klätterbara? Och kanske något tips på andra lättskottade vinterproblem 6b-7a+? Jag tackar och bockar djupt inför eventuell info och önskar er lycka till på era superprojects!

Anonym sa...

TTTTZZZZZAAAAAAAATTTTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!
Gott att ni håller lågan vid liv. lycka till på projekten. Och se till att värma upp fucking grundligt gubbar (speciellt Johan)! Seriöst altså, det är så grymt deprimerande att vara skadad, det knäcker min pung. kör hårt. Ser fram emot mer raporter.

/Tumle

Erik Grandelius sa...

Snön sätter ju sin speciela prägel på problemen. "Vinterklassiker" ikluderar problem som "caspersen to the lip" "alla vill till himmelen till juggen" och "fight club till någonstans ungerfär halvvägs eller lite till". Andra lättare problemem som nästan alltid går att göra är mödomsrovet 6A, ferdinand 7A+ traversen 6C, fina areten 7A, nä men jeppe 6?. Med en enkel kvast kan man även klättra clark kent med dess olika sittstarter. vaselin och stearin brukar gå att klättra upp till sprickan. sputnik brukar också gå bra.

Anonym sa...

Ojoj va ljuvligt det låter! Låter oxå som att ni behöver några tjockt starka göteborgare som visar vägen i skogen hsaha!
/Bruce

Anonym sa...

Bra jobbat Johan! /bruce

Anonym sa...

Är projektet under Lust beskrivet här någonstans?